Reklama
 
Blog | Josef Beneš

Míra obskurnosti SPOZ přesahuje snesitelnou hranici

Zastavili jsme Kalouska! Počkat...opravdu? Jak?

Protože nám SPOZ momentálně fakticky vládne a bude tak činit do ustavující schůze sněmovny, kterou prezident milostivě svolá až na 26. listopad, přestože by ji mohl svolat daleko dříve (třeba ihned po volbách), není špatné si přehledně v bodech shrnout, proč tuto pseudostranu, do které si můžeme započítat podstatnou část ČSSD, nevolit. Blogovat o tom na Respektu je nošením dříví do lesa, nicméně…

 1. Na začátek si připomeňme, kdo nám sedí v nikým nevolené úřednické vládě a na dalších postech.

  • ministr dopravy Zdeněk Žák je lídrem kandidátky v Praze
  • ministr zemědělství Miroslav Toman povede kandidátku Zemanovců v Ústeckém kraji
  • František Lukl, ministr pro místní rozvoj, bude kandidovat jako jednička v kraji Jihomoravském
  • Martin Pecina, který řídí ministerstvo vnitra, bude lídrem v Moravskoslezském kraji
  • Ministr práce a sociálních věcí František Koníček bude jako dvojka na kandidátce Středočeského kraje
  • V Olomouckém kraji vede kandidátku Radek Augustin, vedoucí Úřadu vlády České republiky
  • Nezapomeňme ani na Vratislava Mynáře, vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, lídra ve Zlínském kraji a jeho citát „Když strana zavolá…“

To, že vláda nemá důvěru a neměla by činit zásadní rozhodnutí není problém. Klidně se třeba v dopravě zbavíme šéfa Českých drah a dalších tří ředitelů klíčových úřadů.

Reklama

2. Lídr Královéhradeckého kraje je Daniel Hůlka. V Libereckém kraji povede Zemanovce do voleb bývalý fotbalista Jan Nezmar.

Zákonodárná erudice je zde zjevná. Větší diverzifikace z hlediska oborů (sport, kultura…) je sice fajn, ovšem tohle je poslanecká sněmovna, kde každý zvolený zástupce lidu může předložit vlastní návrh zákona. Opravdu je to pozice pro každého?

Dana Hůlku se Zemanovci snaží spíše schovat. A taky vědí proč.

„Pan prezident často uvádí jako příklad investice s multiplikačním efektem stavbu domova pro seniory. Ten je třeba vybavit i koberci a nábytkem, přijmout personál a zadat zakázky různým dodavatelům. Příbuzní navíc zvýší tržby v místních restauracích. Já s panem prezidentem pochopitelně souhlasím.“

Více není třeba dodávat. Navíc tu vůbec nejde o odměnu těch, kteří pomáhali při prezidentské volbě, že.

3. Článek Ivany Svobodové

„Pan Procházka donedávna podnikal v Chorvatsku, dnes je v důchodu a jeho největší zálibou jsou diskotéky. V rytmu hudby na nich loví nové členy své strany. „Lovím spíše členky,“ mrkne spiklenecky, „stojím u baru a pozoruju holky, pak se s nimi dám do řeči. Důležité je získat je nejdříve společensky,“ říká. „Z pětačtyřiceti členů v Sokolově je polovině míň než jednadvacet let a většinou jsou to slečny. O politice ti mladí vědí prdlajs, musím jim vysvětlit, o co jde.“

„Miroslav Procházka děvčatům na diskotékách nad panákem vysvětluje, že za komunistů se žilo líp, protože nebyli bezdomovci a nezaměstnanost – někde se nedávno dočetl, že starší manželé spáchali kvůli dluhům a chudobě dokonce sebevraždu, jak říká. Když byl nedávno v Chorvatsku, spolustraníci ho navrhli na kandidátní listinu do sněmovny, takže se bude, jak zjistil po návratu, ucházet v říjnových předčasných volbách o poslanecké místo. „Doufám, že nebudu zvolen, práce poslance není jednoduchá a neměl bych na ni při svých společenských zájmech čas,“ říká pan Procházka.“

4. Vnitrostranické boje

Šlouf je zvolen v tajné volbě do čela pražské kandidátky. Šlouf, který stranu jako projekt odstartoval, je následně z kandidátky ihned vyřazen, protože jeho jméno spojené s SPOZ by mohlo stranu poškodit a všichni funkcionáři se proti němu obrátí, aby si zachovali tvář.

Místopředsedkyně Portová je v rámci čistky odsunuta z prvního na čtvrté místo plzeňské kandidátky a celkem je vyškrtnuto čtrnáct kandidátů. Portová prohlašuje, že strana „funguje jako eseróčko“.

Senátor Dryml byl ze strany vyloučen, zato se ale posléze pěkně rozpovídal o tom, jak to uvnitř strany chodí.

5. Majetková přiznání

Problematika majetkových přiznání by si zasloužila samostatný článek. S přiznáními přišli Zemanovci asi jako první, následně si je to svého štítu přidaly i ČSSD, Úsvit (retroaktivně, v rozporu s LZPS a jejím čl. 40 odst. 6) a ANO 2011.

Začneme tímto: Nejvlivnější muži Mynář a Štengl Zemanovců odmítají zveřejnit svůj majetek. Pan nadstranický prezident uklidní veřejnost: „Ti kluci nemají zájem co tajit. Ty peníze oni nikde neukradli.“ No jasně, proto si taky může Mynář dovolit čerpat dotaci 26 milionů z evropských fondů na opravu svého skiareálu.

Když si z něčeho uděláte hlavní volební téma, mohli byste alespoň mít připravený hrubý legislativní návrh. Koncepci. Plán, jak zákon prosadit. Připravit si několik variant s případnými ústupky. Jak vůbec to heslo Nakradeno – zabavit bude fungovat, aby nebyla dotčena základní lidská práva. Na koho se bude vztahovat. Na všechny? Na politiky? Co se bude zabavovat? K čemu je petice, která čítá asi sto tisíc podpisů? Nejobsáhlejší odpovědí, která se z SPOZ dá dostat, je asi tato:

My ale nejsme zákonodárci a touto peticí chceme vyvolat politickou diskusi o nutnosti tohoto zákona, najít cestu, jak se shodnout na jeho finální podobě s akcentem na dva pilíře – přenesení dokazovací povinnosti na dotčenou osobu a zabavení neprokázaného majetku v plné výši. Toto LZE. Je namířen na osoby, jejichž majetek zcela neodpovídá reálným příjmům. Detaily jsou na ústavně-právním výboru a té straně, která bude zákon dávat dohromady a navrhovat jej. Budeme-li to v budoucnu my, pak jej připravíme detailně a započneme diskusi směřující k jeho schválení. Znovu Vám opakuji, že my chceme docílit toho, aby se lidé zajímali, jak vládnoucí strany tento zákon prosadí a jaká bude jeho finální podoba. Cílem je postihnout osoby, které se dnes lidem smějí a jsou v podstatě nepostižitelné.“ (Zdroj)

Inspiraci Miloš Zeman spatřuje v německém zákonu o prokázání původu příjmů a majetku. Je už jenom malým detailem, že takový zákon v Německu neexistuje. Podobný prý najdeme pouze v Itálii v souvislosti s tamní mafií. Asi.

6. Nadstranický prezident a čestný předseda SPOZ v rámci „oficiálních návštěv“ vede zdarma (respektive za naše peníze) kampaň své strany, je vyobrazen na jejích billboardech s poněkud zavádějícím nápisem „Já dám hlas Zemanovcům. A vy?“, který přitom nenápadně poukazuje na jeho osobu.

7. Předvolební spot

SPOZ přeji ve volbách zisk krásných 0 procent. To bych ovšem asi chtěl moc, takže by mě uspokojilo i 4,9 procent a 0 poslaneckých mandátů. Věřím, že pokud budou Zemanovci pokračovat v dosavadních krocích, třeba se jim to 26. října i povede.